Gruodžio 20 d. IIIG (IV ir V grupės) klasėse vyko netradicinė lietuvių kalbos bei mitybos ir turizmo pamoka ,,Būrų valgymo įpročiai K. Donelaičio ,,Metuose“. Pamokoje buvo išsiaiškinta, kad aprašytas kūrinyje būrų maistas XVIII amžiaus gastronominės kultūros kontekste, buvo būdingas vidutinio klimato juostos sėslių žemdirbių virtuvei. Kasdieniniai būrų valgiai – lapienė, barščiai, šiupinys, grucė. Šventiniai valgiai – kvietinis ragaišis, juka, kraujiniai vėdarai, rūkyti kumpiai, kisielius su pienu, alus. Skaitydami ir analizuodami ištraukas gimnazistai palygino su savo XXI amžiuje kasdieniais patiekalais bei pastebėjo, kad jie nelabai pakito. Pamokos pabaigoje padarė išvadą, kad geru žmogumi buvo laikomas tas, kuris gyvena savo kultūrinėje terpėje, kalba savo kalba, valgo įprastus savo tautos valgius. Tad „Metuose“ šlykštimasi svetimu maistu (varlėmis ir rupūžėmis), o mėsai, dešroms tiesiog dainuojama odė. Didžiausias kulinarinis malonumas būrams buvo iki soties prisivalgyti mėsiškų valgių. Pamoką vedė: V. Kavoliūnienė, D. Žilinskaitė, R. Gumbaragienė
Bal 26 2024
08:00 - 15:00