Duona svarbi kiekvieno lietuvio buityje ir papročiuose. Duoną valgome visi kasdien, tačiau retai kada pagalvojame, kokį kelią ji nueina, kol pasiekia mūsų stalą. Gruodžio pabaigoje pirmos klasės mokiniai lankėsi Kretingos muziejaus tradicinių amatų centro organizuojamoje edukacinėje veikloje „Kretingos dvaro kepiniai“, kurios metu susipažino su kepimo tradicijomis, patys formavo duonos kepaliukus ( Varneles) ir kepė juos duonkepėje. Kol duonelė kepė, etnografinėje ekspozicijoje mokiniai susipažino su senaisiais žemės įdirbimo įrankiais, duonai kepti naudotais rakandais, mokėsi atpažinti grūdines kultūras ir patys bandė sutrinti grūdus trintuvėje. Sužinojo apie kalendorines ir šeimos šventes, kuriose buvo naudojama Apeiginė duona. Pravėrė smulkiosios tautosakos lobyną ir išgirdo apie duoną. „Verkia duonelė tinginio valgoma“, ,,Kas nedirba, mielas vaike, tam ir duonos duoti nereikia“ , Duona už auksą brangesnė“– tai patarlės, kurias neretai kartodavo mūsų seneliai ir proseneliai. Iškeptą ir gražiai supakuotą duoną pirmokai nešėsi į savo namus, vaišino savo artimuosius. Mintyse tyliai išsakė duonelei gražiausius žodžius ir pažadėjo, kad visada ją gerbs ir brangins, o svarbiausia – mokiniai pažadėjo, kad jų rankose duonelė niekada neverks.
Pradinių klasių mokytojos Vaida Adomavičienė ir Dalia Petreikienė